Izrael

Izrael földrajzi értelemben Ázsiához, kultúráját tekintve Európához tartozik. A magyar kultúrájú és nyelvű népesség zöme a zsidóüldözések elől menekült el Magyarországról, majd a második világháborús lágerekből szabadulva települt le őseinek földjén. Részt vettek a kétezer év múltán, 1948-ban újjászületett Izrael állam létrehozásában. Izrael létrejöttében a cionizmus alapító atyjának, a budapesti születésű Herzl Tivadarnak történelmi szerepe volt.

Mérvadó becslések szerint a történelmi Magyarországról származó izraeli állampolgárok és a magyar kultúrán (is) felnövő utódaik száma 200—220 ezerre tehető. Többségük Tel-Avivban és környékén él. Sajátosságuk, hogy bennük nem kettős kötődés alakult ki, hanem identitásváltás történt, azaz magyar zsidókból zsidókká lettek. Mivel a magyarországi zsidóság kultúrája mély gyökereket vert Magyarországon, és a magyar nyelvű zsidó kultúra jelentős értékeket teremtett, az Izraelben élő, magyarországi eredetű zsidók számára nagy fontossága van a Magyarországgal és a magyar nyelvű kultúrával fenntartott kapcsolatoknak. Ezért számos hagyományőrző és kapcsolattartó szervezetet tartanak fenn, pl. Magyarul Beszélők Köre, Izraeli—Magyar Baráti Társaság stb.

Az izraeli vallásos, tudományos és kulturális életben fontos szerepet játszanak a magyarországi eredetű személyek. Az egyetlen külhoni magyar nyelvű napilap, az Új Kelet 1948 óta Tel-Avivban jelenik meg húszezer példányban. A lapot Erdélyben alapították 1918-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .