Magyar Pantheon

A MAGYAR NEMZETISMERET A KÜLHONI MAGYAR DIÁKOKNAK című nemzetismereti tananyagunkhoz kapcsolódva a MAGYAR PANTEON-ban kiegészített, bővített tartalommal idézzük föl egyes területek kiváló magyar képviselőit, alkotóit. Főként azokat, akikről más helyeken nem szóltunk, vagy nem szólhattunk (tudósok, nemzetnevelők, feltalálók, stb.). Nemzeti hagyományaink és sajátosságaink jeles hordozói ők, akik közül sokan az új nemzedékek példaképei lehetnek. Nevüket, legfontosabb alkotásaikat azért idézzük, mert a magyar nemzetismeret részének tekintjük. Az átlagosnál nagyobb teret szenteltünk a magyar cserkészet alapító atyáinak: Sík Sándornak és Teleki Pálnak, akik a magyar diaszpóra legfontosabb ifjúságnevelő szervezete, a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség patrónusai, a cserkészek példaképei, valamint Gragger Róbertnek, a hungarológia alapító atyjának.

A névsor nem zárt: egyrészt szélesíti a MAGYAR NEMZETISMERET-ben tárgyalt nagy magyarok körét, másrészt mindenki tetszése, érdeklődése szerint bővítheti az általa nagyra tartott személyiségek nevének, tetteinek említésével, hiszen Kölcseyvel szólva: „A hagyománytalan nemzet tettek nélkül által nem plántálhatja emlékezetét unokáira.”

Fentiek szellemében kérjük Olvasóinkat, küldjék el véleményüket, szócikk-javaslataikat címünkre: panteon@nemzetismeret.hu

Bakos István

9.1. MAGYAR MŰVÉSZEK PANTEONJA

9.2. MAGYAR NEVELÉS ÉS TUDOMÁNY PANTEONJA

9.3. MAGYAR FELTALÁLÓK

9.4. A „MARSLAKÓK” LEXIKONA

9.5. DANIEL CARLETON GAJDUSEK