Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Móricz Zsigmond (1879—1942) a Tiszántúlon született egy kis faluban. Pályája országjáró riporter ként indul, megismeri a magyar vidék urait és szegényeit, osztozik a feltörekvő falusi szegénységből jött értelmiségiek sorsában. A Nyugat című folyóiratban megjelent novellájával, A hét krajcár ral vált egy csapásra híres íróvá. Ady Endre versben köszöntötte, és szövetségesének tekintette társadalmi harcaiban. Realista — valószerűségre törekvő — regényeiben, novelláiban átfogó képet ad a magyar társadalomról. A 17. század elején, Báthori Gábor és Bethlen Gábor fejedelemsége idején játszódó történelmi regénytrilógiája, az Erdély a magyarság sorskérdéseit elemzi. Az első világháborúval szemben haditudósításokkal és megrázó igazmondással fejezi ki tiltakozását. A harmincas-negyvenes években indult népi írók szellemi vezetőjüknek vallják.

A Légy jó mindhalálig Molnár Ferenc regénye, A Pál utcai fiúk mellett a legismertebb magyar ifjúsági regény. A debreceni kollégium szegény sorból jött, kitűnő tanulójának nagy erkölcsi próbája ez a mű. Megmutatja, hogy a romlott felnőttek tetszésük szerint sodorhatják bajba a naiv, jóra törekvő és értékes gyermeket, de tartását akkor sem törhetik meg, ha lelkében megsebzik. A regény a jóság, a tiszta emberség eszményét mutatja fel, melyet a túlerő sem győzhet le.

A főhősnek, Nyilas Misinek elszegényedett ács az apja. A gyermek rajongva szereti édesanyját. A debreceni kollégiumban tanul, és társai közül kiemelkedik képességeivel. Író szeretne lenni, hogy javítani tudjon a világon. Amikor elfogadhatatlan helyzetbe kerül, édesapja a sárospataki kollégiumba íratja át. Mindez megegyezik a tizenegy-tizenkét éves Móricz életrajzával. A regény mégsem önéletrajzi regény: személyes emlékei alapján elképzelt eseményeket beszél el.

Nyilas Misi kitűnő tanuló. Házitanítóként teremti elő a pénzt, amely tanulásához szükséges — így segíti szüleit. A felnőttek gonoszságával szemben gyámoltalan, nem tudja magát megvédeni. Csak a véletlenül kipattanó igazság, néhány felnőtt jóindulata és a szülői szeretet révén menekül meg a lopás, csalás igazságtalan vádjától, a nyertes sorsjegy (reskontó) elsikkasztásától, amit a tettes a nyakába akar varrni. Végül önként hagyja el a kollégiumot: nem akar ott élni, ahol az embert igazságtalanul meghurcolhatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .