A magyar nyelv helye a földkerekségen

A magyar nyelv helye a földkerekségen

Minden nyelvnek megvan a maga szépsége, mely független attól, hogy más nyelvek beszélőinek tetszik-e vagy sem. Független attól is, hogy könnyebben vagy nehezebben tanulható. Minden nyelvet a maga mértékével kell mérni. Akinek egy nyelv az anyanyelve, annak az a lételeme, akkor is, ha soha nem gondolkodik el azon, hogy szép-e vagy sem, tömör-e vagy körülíró, lágy-e vagy kemény a hangzása, dallamos, egyhangú-e vagy kattogó. A kínai nyelv éppoly nélkülözhetetlen a kínainak, mint a német a németnek s a magyar a magyarnak. Emberi létszükséglet, mint a levegő.

HÁNYAN BESZÉLNEK MAGYARUL?

Magyarul mintegy tizennégy-tizenöt millióan beszélnek a Földön. Ez nem sok, de nem is kevés. A világon több ezer élő nyelv van. Ha azt nézzük, hogy a világon hányan beszélik nyelvünket, akkor — a nehezen pontosítható, változó adatok szerint — körülbelül a hatvanadik helyet foglaljuk el. Európában a tizenkettedik helyen vagyunk.

A kilencvenes évek adatai szerint a világ egyetemein huszonhárom országban hetvennyolc egyetemen oktatják a magyar nyelvet.

A MAGYAR NYELV JÖVŐJE

A18. század végén egy német gondolkodó, Herder azt jövendölte, hogy a szláv, német és román nyelvek közé ékelődött magyar ki fog veszni a világból. Kosztolányi Dezső, a több nyelven értő költő és író egy bő évszázaddal később így válaszolt erre: „Veszedelmes dolog jósolgatni, azonban mi már megszoktuk az ilyen haláljóslatokat is, s bizonyos edzettséggel nézünk vele farkasszemet. Parasztjaink azt tartják, hogy akinek holt hírét költik, az sokáig él. Úgy látszik, ez a népekre és nyelvekre is áll…”

Azóta csaknem egy újabb évszázad telt el. Bár a magyarság egyharmada az országhatárokon kívülre szorult, a magyar nyelv ma is virágzik, s a határokon át is egybefogja a magyar műveltséget. Tudós nyelvművelők gondozzák, írók, költők csinosítják nyelvünket; iskolában tanítják szépségét, szabályait. Kétségtelen, hogy beszélőinek száma apad. Épp ezért minden magyar közös érdeke, hogy e nyelv kifejezőereje, szépsége és színessége ne fakuljon, hanem tovább gyarapodjék, mint a jól gondozott kertek. Gondos használói kezén a magyar nyelv ellenálló marad a kártékony, rontó hatásokkal szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .