A MAGYAR ALFÖLD

Az Alföld a Duna, az Északi-középhegység, az Északkeleti-Kárpátok és az Erdélyi-középhegység által határolt, mintegy 100 000 négyzetkilométer nagyságú terület. A Kárpát-medence összterületének egyharmadát foglalja el, így annak legnagyobb tája. Az Alföld domborzatilag és éghajlatilag egységes, túlnyomó része síkság, amelyet a Tisza és mellékfolyói tagolnak három nagy és több kisebb tájegységre.

Az Alföld területének zöme megművelt szántóterület, ahol főként búzát, kukoricát, napraforgót, burgonyát, repcét, lucernát, cukorrépát, dohányt, illetve zöldség- és gyümölcsféléket, szőlőt termesztenek. A Kárpát-medencében egyedül az Alföld alkalmas a víz- és melegigényes rizs termesztésére. Magyarország zöldség- és gyümölcstermelésének kétharmada az Alföldről származik. Nagy kiterjedésű legelőket, rajtuk hatalmas csordákat, kevés rétet, erdőt és sok akácfát találunk e tájon.

Végül említsük meg azt is, hogy ásványkincsekben ugyan szegény, de hévizekben gazdag az Alföld, s innen származik a hazai kőolaj- és földgázbányászat 90%-a.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .